Tänään ajeltiin Maaningalle MH-luonnekuvaukseen, kuvaajina Jorma Kerkkä ja Marina Bast. Olipa mielenkiintoista, mitään kovin suuria ylläreitä ei tullut, joitain kyllä. Alla osa-alueet ja omat sekä Kerkän kommentoinnit.

1a: KONTAKTI Tervehtiminen: Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen.

1b: KONTAKTI Yhteistyö: Lähtee mukaan haluttomasti.

1c: KONTAKTI Käsittely: Hyväksyy käsittelyn.

Humppa säntäsi paikalle tuttuun tapaan hihna kireällä. Ei katsellut yleisöä kun se kierrettiin. Testinjohtajaa moikkasi. Vähän yllätti, ettei lähtenyt tj:n mukaan, muutaman metrin meni mutta sitten löi liinat kiinni ja pyrki mua kohti. Käsittelyn hyväksyi, mutta ilmeestä Kerkän mukaan näki ettei se mitenkään mukavaa ollut. Olen aina itse pitänyt Humppaa tosi sosiaalisena, mutta näköjään kun ikää kertyy, tuntemattomat ihmiset ei kaikki olekaan niin ihqja.

2a: LEIKKI 1 Leikkihalu: Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen.

2b: LEIKKI 1 Tarttuminen: Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla.

2c: LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu: Tarttuu heti koko suulla, vetää vastaan kunnes testinjohtaja irrottaa.

Leikki aktiivisesti ja oli kiinnostunut lelusta. Kerkän mukaan ei mikään salamannopea, mutta leikkii kyllä. Ote on kuulemma "paimenkoiramainen", eli ei tartu heti vaan mällää lelua.

3a: TAKAA-AJO: 1; ei aloita. 2; Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista.

3b: TARTTUMINEN: 1; Ei kiinnostu saaliista/Ei juokse perään. 2; Ei tartu, nuuskii saalista.

Eka yritys meni Humpalta ihan ohi, ei huomannut viehettä. Toisella lähti ja ajoi saaliin, mutta kiinni saatuaan nuuskaisi ja lähti muualle.

4: AKTIVITEETTITASO: Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata.

3min Humppa istuskeli tai kuljeskeli mun vieressä. Ei kysellyt multa mitään. Loppuajasta piippaili hiljaa, ei ilmeisesti kuulunut tuomareille asti.

5a: ETÄLEIKKI Kiinnostus: Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja

5b: ETÄLEIKKI Uhka/aggressio: Ei osoita uhkauselkeitä.

5c: ETÄLEIKKI Uteliaisuus: Saapuu avustajan luo suoraan ilman apua.

5d: ETÄLEIKKI Yhteistyö: Kiinnostuu mutta keskeyttää.

Hakutreenaus näkyy tässä voimakkaasti. Kiinnostui metsästä kuuluvista äänistä heti, ja kun päästin irti, juoksi epäröimättä avustajan luo ja etsi hänet piilosta. Leikki, voitti lelun ja toi sen mulle. Jäi mun eteen leikkimään eikä juuri kiinnostunut avustajasta enää.

6a: YLLÄTYS Pelko: Ei pysähdy tai pysähtyy nopeasti.

6b: YLLÄTYS Puolustus/aggressio: Osoittaa useita uhkauseleitä ja muutamia hyökkäyksiä.

6c: YLLÄTYS Uteliaisuus: Menee haalarin luo ilman ohjaajan apua.

6d: YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus: Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla.

Tämä yllätti myös. Humppa ampui sutena haalarille ja teki näyttävän puolustushaukun. Käsitteli tilanteen itsenäisesti eikä ollut enää tilanteen jälkeen haalarista kiinnostunut. Ohikävelyissä kerran vilkaisi.

7a: ÄÄNIHERKKYYS Pelko: Väistää kääntämättä pois katsettaan.

7b: ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus: Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa.

7c: ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä pelko: Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä.

7d: ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan.

Humppa kääntyi räminälaitetta kohti ja jäi mun vierelle hengailemaan. Kun tajusi, että on irti, valitsi plan-B:n ja lähti moikkaamaan Hannaa yleisöön. Kutsuessa tuli reippaasti katsomaan eikä ohikävelyissä noteerannut laitetta enää.

8a: AAVEET Puolustus/aggressio: Ei osoita uhkauseleitä

8b: AAVEET Tarkkaavaisuus: Katselee aaveita silloin tällöin.

8c: AAVEET Pelko: On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä välimatkanottoa.

8d: AAVEET Uteliaisuus: Menee katsomaan, kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa.

8e: AAVEET Kontaktinotto aaveeseen: Ottaa itse kontaktia avustajaan.

Humppa ei ollut kovin kiinnostunut aaveista. Alkuun katseli molemmat, sitten hengaili mun takana, sivulla tai edessä ja söi heinää. Meni itsenäisesti toisen aaveen taakse, mutta tuli katsomaan vasta kutsuttaessa.

9a: LEIKKI 2 Leikkihalu: Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee

9b: LEIKKI 2 Tarttuminen: Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla.

Ihan samanlainen leikki kuin alussa.

10: AMPUMINEN: Kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms. mutta palaa leikkiin/passiivisuuteen.

Tämä nyt kyllä mietityttää. Humpalle ammuttiin yhteensä 4 kertaa; kerran leikin aikana jolloin irrotti välittömästi lelusta, eikä leikkinyt enää. Lähti kohti yleisöä/ääntä, mutta tuli kutsuttaessa takaisin. Kerran ammuttiin vahingossa niin, että Humppa oli matkalla musta poispäin, vapaana. Kaksi laukausta passiivisena kytkettynä, reagoi mutta ei pyri voimakkaasti pois tms. Kerkän mukaan reaktio on iso, mutta ei huolestuttava, koska koira ei osoita pelkoa. Reaktio ei suurene tai pienene, vaan on joka laukauksella samanlainen. Laukauksissa arvottiin pitkään, ammutaanko passiivisena ollenkaan, ja tuntui että testinjohtaja olisi jättänyt paukut siihen, mutta kuvaajat päätti että ammutaan lisää.

Kerkän muita arvioita koirasta oli, että terävyyttä löytyy tarvittaessa, mutta haalarilla ei yltynyt puremaan tms, vaan käsitteli tilanteen ja lopetti itse, mikä kuulemma kertoo hermoista. Koira ei ole kovin kova.

 

Humppa ei tosiaan kummemmin kuormittunut, reagoi monessa osiossa erittäin voimakkaasti, mutta palautuu nopeasti eikä osoita mitään jäljelle jäävää pelkoa, kiinnostusta jonkin verran.

Tämä testi vahvisti ajatuksia siitä, että syksyn luonnetestiin mennään. Paukut on sitten ihan herran haltuun, riippuu kovasti siitä, minkälainen päivä sattuu, paljonko Humppa testin aikana kuormittuu ja miten tuomarit sen reaktiot tulkitsevat. Henkisesti olen valmistautunut siihenkin, että jää alttiiksi.

Videokuvaa testistä löytyy, kiitos vaan Samulille kameran lainasta. Laitan linkin jonnekkin kunhan joskus saan aikaiseksi sen pätkiä ja nostaa nettiin.