Humppa kävi maanantaina osteopaatti Leena Piiran vastaanotolla Turussa. Humpallahan oli talvella ongelmia takajalkojensa kanssa, ensin ontui vasen ja sitten oikea jalka, ja aina rasituksen jälkeisen levon jälkeen. Luusto kuitenkin kuvattiin, lonkat A-A, kyynärät ja polvet 0-0 ja selkä ok, joten ongelmaa epäiltiin lihasperäiseksi. Kaksi käyntiä hierojalla auttoivat tilapäisesti, mutta Saarelaisen Minna suositteli käyntiä osteopaatilla, ja onneksi saatiin Leena Piiralta aika sumplittua lomamatkan yhteyteen.

Ensin tsekattiin seisoma- ja istuma-asento, ja todettiin, että koiran selkäranka on ihan kierossa. Se näkyi selvästi sekä seisoessa että istuessa, enkä tajua miten en ole sitä itse huomannut ?!? Humpalla oli tosi pahat lukot rangassa, jotka siis johtuvat todennäköisesti talvella tapahtuneesta kaatumisesta, jolloin Humppa putosi tosi pahasti jäähän suoraan selälleen. Silloin en asiasta tajunnut huolestua, koska koira ei oireillut mitenkään.
Osteopaatin käsittelyllä saatiin ranka oikaistua, ja tosi hyvät ohjeet kuntoutukseen.
Tästä lähtien siis ohjelmassa jumppaliikkeitä ja ravilenkkejä, 30min 3x viikossa olisi tavoite. Lisäksi harrastusten kanssa pitää olla varovainen kunnes koira on kunnossa. Etenkin agility ja kaikki muu äkkinäisiä liikkeitä sisältävä on tarkkailussa. Ilmoitin meidät nyt kuitenkin syksyn agilitykurssille, tässä on kuitenkin aikaa jumppailla ennen sen alkua.

Humpan selkä on riskialtis, koska koira on niin pitkärunkoinen. Leena Piira oli kuitenkin sitä mieltä, että koira olisi oireillut selkäänsä todella pahasti, ellei olisi noin hyvärakenteinen. Hyvä rakenne takaa sen, että koira pystyy kompensoimaan kipeän kohdan todella hyvin. Siksi oireita ei näy, ja koira pääsee huomaamatta pahaan kuntoon, mutta toisaalta rakenne pitää koiran toimintakykyisenä.